शनिवार, 2 नवंबर 2013

"C" the benefits:विटामिन C फायदे (तीसरी क़िस्त )


जिंक-पर्त बिन लौह को, खाये जैसे जंग । 


नियत ताप आर्द्रता बिन, बदले मक्खन रंग। 


बदले मक्खन रंग, ढंग मानव अलबेला। 


पापड़ बेला ढेर, कष्ट बेला ही झेला । 


बिना बिटामिन खनिज, पार नहिं होंगे दुर्दिन । 


लौह-देह भी नष्ट, बचे नहिं जिंक पर्त बिन । 

रखता सालों-साल ज्यों, रविकर सुदृढ़ गेह । 


सदाचार-शुचि-योग से, करे पुष्ट त्यों देह । 


करे पुष्ट त्यों देह, मरम्मत टूट फूट की । 


सेहत के प्रतिकूल, कभी ना जिभ्या भटकी । 


खट्टे फल सब्जियां, विटामिन सी नित चखता । 


यही विटामिन सुपर, निरोगी हरदम रखता ॥ 
          
              ---------------कविवर दिनकर 

विटामिन "C" फायदे-ही -फायदे गिनते जाएँ  (तीसरी क़िस्त )

(१)दमा और विटामिन C

विटामिन C से उपलब्ध होने वाला पुष्टिकर तत्व जो एंटीऑक्सीडेंट समोये रहता है वह सांस की धौंकनी को ठीक से चलाये रखने  में अहम किरदार में आता है फेफड़ा और श्वसनी क्षेत्र इससे ख़ास लाभान्वित होते हैं। विटामिन C से युक्त ताज़े फलों का खुराक में रहना बच्चों में घर -घर करते हुए सांस लेने की शिकायत में राहत देता है। वीज़इंग कम करता है चाइल्ड हुड एस्मा में इस बात की पुष्टि विज्ञान पत्रिका (Journal Thorax )में प्रकाशित अधुनातन शोध से हुई है।


(२) दिल के लिए भी मुफीद ,हाईपर टेंशन में भी ,और भी फायदे 

Just as vitamin C has antioxidant benefits in other parts of the body -the skin ,eyes and lungs ,among others -it also help protect against oxidation in the heart and cardiovascular system .Researchers at  the University of California ,Berkeley found that supplementing with vitamin C may reduce C -reactive protein (CRP)in the body ,which is  "a central biomarker of inflammation that has been shown to be a powerful predictor of heart disease and diabetes ."Vitamin C also supports healthy cholesterol and blood pressure levels.

(३)और भी फायदे हैं 

शोध का पहिया इस विटामिन के गिर्द घूमता रहता है। शोध की खिड़की से छनके पहले ही आ चुका है -यह विटामिन मधुमेह के मामलों में खून में घुली चर्बी को विनियमित करने में मददगार रहता है। कैंसर के इलाज़ के दौरान यह रोग प्रति -रोधी तंत्र को टेक लगाता है। 

पाचन को दुरुस्त रखता है। 

सबसे अच्छा  है खुराक में ताज़े फलों की मौज़ूदगी बनी रहना। 

कितना खाया जाए यह सम्पूरण 

For adults over 19 ,the recommended daily intake is 75 mg for women and 90 mg for men ;taking over 2,000mg a day is not recommended ,as it can cause stomach issues.If you are falling short of these numbers supplement may be a good option .As always ,talk to your health care provider to put together a supplementation regimen tailored to your specific needs .


Edited by Carolyn Barratt, Catie, Flickety, Krystle and 15 others
Vitamin C, also known as ascorbic acid, is a water soluble antioxidant vitamin that helps control infection, neutralize free radicals and aid in the body's absorption of iron. It also helps to make collagen, which is vital to the health of teeth, gums, bones and blood vessels.[1]

Unlike most animals on the planet, humans are incapable of manufacturing their own source of vitamin C,[2] so it's one area of nutrition that requires daily attention and "restocking". Good sources of vitamin C include any food that contains at least ten percent of the recommended daily allowance per serving, and the wonderful news for anyone aiming to increase their intake of vitamin C is that this covers a vast range of healthy food, and it won't be difficult for you to improve your intake of vitamin C.



Reference material :Dr .Andrew Myers is an expert in nutrition and preventive medicine and the co -author of Health is wealth :10 Power Nutrients That increase Your Odds of Living upto 100 and Health is Wealth :Performance Nutrition 

healthiswealth.net 

SamsClub.com/healthyliving

http://www.wikihow.com/Eat-More-Vitamin-C


  1. How to Eat More Vitamin C: 6 Steps (with Pictures) - wikiHow

    www.wikihow.com › ... › Dietary Supplements

    Unlike most animals on the planet, humans are incapable of manufacturing their ownsource of vitamin C, so it's one area of nutrition that requires daily attention ...


Vitamin C source
Like most vitamins, vitamin C may be obtained in the recommended amount with a well-balanced diet, including some enriched or fortified foods.




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